Які порушення виявили у їдальнях шкіл і дитсадків

Які порушення виявили у їдальнях шкіл і дитсадків

17 шкіл і 7 дитячих садочків обстежили фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини на предмет дотримання законодавства щодо організації харчування для дітей.

Серед основних порушень – відсутнє примірне двотижневе меню на зимово-весняний період; не проводиться бракераж буфетної продукції власного виробництва; порушуються вимоги Санітарного регламенту щодо набору харчових продуктів, дозволених до вживання; відсутня у використанні йодована сіль; виявлено молоковмісну сметану та плавлений сир; не обраховується виконання норм харчування для дітей; не виділено окремі мийні ванни для миття кухонного посуду (Знам’янський район); в шкільних буфетах реалізовувалася заборонена Санітарним регламентом продукція – цукерки, печиво, вафлі, що містили барвники, підсолоджувачі (Долинський район).

Крім того, у деяких закладах освіти питна вода за санітарно-хімічними показниками не відповідала державним санітарним вимогам. До того ж, із 194 примірних двотижневих меню Держпродспоживслужба погодила закладам освіти області лише 121 (62,4 %). Причинами відмов стали: неврахування вимог Санітарного регламенту щодо кратності приготування смаженої їжі, замала кількість фруктів/ягід у меню, відсутність молочних продуктів при одноразовому харчуванні; наявність заборонених продуктів (ковбасні вироби, кавовий напій, печінка, макарони); наявність цукру в гарячих напоях власного приготування.

За результатами обстежень керівники закладів освіти отримали пропозиції щодо усунення порушень та складання правильного меню з урахуванням вимог Санітарного регламенту.

 

Джерело: Zametka

Схожі публікації