Кіровоградщина скорочує посів озимої пшениці на користь соняшника та ріпаку

Кіровоградщина скорочує посів озимої пшениці на користь соняшника та ріпаку

Кіровоградські аграрії скоротили посів озимої пшениці майже на 30 тисяч гектарів у порівнянні з минулим роком. Про це повідомляє Суспільне Кропивницький.

Як повідомила керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, це пов’язано з нижчою рентабельністю пшениці у порівнянні з технічними культурами, такими як ріпак та соняшник.

«Площі озимої пшениці зменшуються вже другий рік поспіль. Це пов’язане з рентабельністю цієї культури, вона нижча, ніж технічні та олійні культури – соняшник і ріпак», – зазначила Фурманова.

Вона також додала, що очікується зменшення врожаю пшениці на 300 тисяч тонн у порівнянні з попередніми роками. Однак, за її словами, це не вплине на продовольчу безпеку області, оскільки на Кіровоградщині споживають лише 8% від зібраного врожаю.

За даними Українського клубу аграрного бізнесу, така ситуація спостерігається і в Україні загалом. Керівниця аналітичного відділу клубу Світлана Литвин зазначила, що минулої осені посіяли вдвічі менше озимої пшениці, ніж у 2021 році.

«Нині в Україні спостерігається поступове скорочення посівних площ під зерновими культурами і збільшення площ під олійними. Це пов’язане з тим, що олійні культури простіше переробляти в Україні і експортувати», – пояснила Литвин.

На думку експертки, зменшення посівних площ пшениці вплине на експортний потенціал України, але не загрожує продовольчій безпеці країни.

Практичні приклади зміни структури посівів можна спостерігати у Бобринецькому районі. Керівниця місцевої агрофірми Олена Крутько розповіла Суспільному, що вперше за 20 років не посіяли пшеницю, натомість віддавши перевагу гороху та кукурудзі.

«Найбільш рентабельною культурою у нашому регіоні є соняшник, але сіяти соняшник на одному місці постійно неможливо, оскільки падає врожайність. Ми завжди перебивали пшеницею, нині — горохом», – поділилася досвідом Крутько.

Схожі публікації