14 червня в Олександрії відбулася презентація документального фільму «Тісто», який розповідає про хлібну культуру України. Однією з родзинок кінострічки стала історія про унікальну традицію випікання різдвяного печива «коники» та «баришні» у селі Головківка Олександрійського району.
«Тісто» – це кулінарно-кінематографічний проєкт, створений шеф-кухарями Володимиром Ярославським та Ольгою Мартиновською. Вони зібрали найцікавіші історії про автентичні страви з борошна з різних куточків України.
Головківська традиція випікання особливого різдвяного печива вперше була представлена у грудні 2023 року на сторінці проєкту «Вдома». Тоді було записано відеоролик з Катериною Чайкою, яка багато років зберігала цей звичай. На жаль, Катерини Чайки вже немає серед живих, але її онука Олена Нагорна продовжує традицію і поділилася рецептом різдвяних смаколиків у фільмі.
Загалом у фільмі «Тісто» показано майже два десятки епізодів з різних куточків України, зокрема про кременчуцькі вергуни, полтавські галушки, донбаські паски, опішнянську качану кашу, дрогобицькі пляцки та багато інших страв.
Джерело: Олександрійська міська рада






