Ціни на цибулю на Кіровоградщині злетіли вдвічі: причини та прогнози

Ціни на цибулю на Кіровоградщині злетіли вдвічі: причини та прогнози

На Кіровоградщині за останній місяць ціни на цибулю зросли вдвічі. Як повідомила керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, це пов’язано зі специфікою зберігання цибулі та сезонним збільшенням попиту, інформує Суспільне Кропивницький.

«99% площ, де вирощують цибулю, це приватні господарства. Вирощують для своїх потреб і для реалізації на ринках. Торік зібрали 37 тисяч тонн, цього року маємо такі самі плани. Обсягів вистачить на жителів нашої області», – зазначила Фурманова.

Подорожчання цибулі вона пояснила специфікою її зберігання та збільшенням попиту: «Цибуля у торговельних мережах привізна, зберігалася у спеціальних умовах із кондиціюванням, що потребує особливих витрат. Саме тому ціна і зростає».

Наразі на ринках Кропивницького ціни на цибулю коливаються від 23 до 35 гривень за кілограм. Підприємці зазначають, що запасів торішнього врожаю майже не залишилося, а нова цибуля ще не дозріла для продажу у великих обсягах.

У магазинах міста вартість кілограма цибулі сягає 31-36 гривень. Як розповіла керівниця одного з супермаркетів Людмила Животовська, значне підвищення ціни пов’язане з відсутністю товарних залишків торішнього врожаю.

Фермери області сподіваються розпочати збір нового врожаю цибулі протягом найближчих 2-3 тижнів. За словами викладача Центральноукраїнського національного технічного університету Миколи Ковальова, зростання цін на цибулю у травні відбувається щороку, проте цьогоріч вартість цибулі у два з половиною рази менша, ніж торік. Він також прогнозує зниження цін після початку збору озимої цибулі у червні.

Джерело: Суспільне Кропивницький

Схожі публікації