Рецепти страв, які готували на Кіровоградщині століття тому, надрукували на листівках

Рецепти страв, які готували на Кіровоградщині століття тому, надрукували на листівках

У Кропивницькому в рамках проєкту “Смачна Кропивниччина” випустили друком набір двомовних листівок (українською та англійською мовами) з рецептами традиційних страв, що притаманні Кіровоградщині.

Про це повідомляє  Суспільне, інформує Златопіль.

Як розповіла голова громадської організації “Баба Єлька” Інна Тільнова, на листівках надрукували 10 рецептів страв, не всі з них є в книзі “Смачна Кропивниччина”.

“Дослідження кулінарної традиції продовжується і ми отримуємо нові рецепти. Наприклад, до листівки увійшов один з рецептів качки на вишняку з села Піщаний Брід, який нам надіслала місцева жителька, його в книжці немає. Ми спеціально обирали страви, які можуть бути цікавими нашим друзям з-за кордону”.

Двомовні листівки надішлють до Сполучених Штатів Америки фотографу проєкту “Баба Єлька” Майклу Ендрюсу, говорить Інна Тільнова. До повномасштабного вторгнення він разом з учасницями етнопроєкту їздив в експедиції Кіровоградщиною.

“Нині Майкл популяризує традиції Кіровоградщини в Америці. В різних галереях влаштовує виставки фотографій. У серпні презентує проєкт “Баба Єлька” та листівки з рецептами традиційних страв нашого регіону”.

Інна Тільнова каже, також у листівках є рецепт волонтерських рогаликів. Для їх приготування потрібне велике дозування інгредієнтів, наприклад, 700 грамів смальцю.

“Ми спеціально відібрали його, тому що, коли почалась велика війна, усі люди згуртувались та взялися готувати для ЗСУ. Цей рецепт – це свого роду нагадування, як боролась Україна в перші дні російського вторгнення”.

Підібрали й декілька рецептів кваснини – це квашені яблука та помідори, які готували на Кіровоградщині ще до появи консервування. “У ресторанах їх нині називають ферментованим яблуками та помідорами. Щоправда не знаю чи вдасться під час презентації в США пояснити, що таке квашені помідори з бочки, яка стоять у погребі”.

Вписали і рецепт теліжки – салату з квашеними помідорами з Божидаївки. “Це – пісний салат, який дуже корисний. Він готується з вареної картоплі, цибулі та квашених помідор. Зверху поливається запашною олією. Це та страва, яку дієтологи називають корисною для організму”, – говорить Інна Тільнова. З її слів, у Кропивницькому листівки презентують наприкінці квітня.

Златопіль

Схожі публікації